milton_road_cambridge_01
milton_road_cambridge_02
milton_road_cambridge_03

The 160 room Apart Hotel which received planning in 2016 is proposed to cater for visiting professors, students and their families as part of short or long stays. As such the character of the central courtyard garden is to allow areas for socialising and smaller scale private garden spaces for relaxing.

The design references the collegiate character of the surrounding Cambridge University cloisters, updated with contemporary spatial arrangements and material selection. The layout of the central garden courtyard proposes an ‘outdoor library / reading room’, a covered corner snug seating area with outdoor fireplace and a central focal sculpture placed at the centre of the courtyard.

The central courtyard is surrounded with a series of delicate ‘green cloisters’, seating areas placed under fragrant climber arches positioned to minimise overlooking of rooms and focus on the sculptural feature. The planting selection is based on a shade loving evergreen palette of groundcovers and architectural specimen plants, to allow minimal maintenance and all year round colour.

Client / Architect TLC Group / Dexter Moren Architects / 22 Degrees Design
Project Status Concept Design to Construction

ReardonSmith Landscape – Projects >